Kebabdjur

Från Dagispedia
Hoppa till navigeringHoppa till sök
Kebabdjur.jpg
Kebab.jpg
Kebab genomskär.jpg

Kebabdjuret, eller Kebabus Lochnessus som det heter på latin, är ett djur som hittades på den Australienska öknen någon gång under senare delar av 1600-talet. Djuret, som är ca 1 meter långt och 60cm i diameter, ses oftast ligga ner i sin naturliga miljö, men reses upp vid förädling. Kebabdjurets huvudföda är sand, som den får i sig genom sporer längs kroppen. Kebabdjuret rullar fram över öknen med hjälp av vinden, då den helt avsaknar muskulatur och inte kan ta sig fram av egen maskin.

Ett kebabdjur blir könsmoget vid fem års ålder. Hanen rullar över honan med hjälp av den tidigare nämna vinden, då hanen är betydligt lättare än honan. När hanen har kommit upp på honan utlöses ett sekret, liknande kebabsås, över honan. Efter ungefär sju månader värper honan ägg, det normala antalet är 4 till 128 varje gång. Dessa ägg kläcks sedan under den stekande hettan i öknen.

Under sina första levnadsår har kebabdjuret många naturliga fiender, t.ex. hesten och det bengaliska pungdjuret.

Kebabdjuret har försökts odlas även i andra öknar, bland annat i Sahara, men utan större framgång. Det tros bero på att sanden i Australien är av mycket mindre dimension, och den större varianten inte kan tränga in i kebabdjurets sporer och därmed dör kebabdjuret när den inte kan inta föda.